Suradnja za bolju budućnost: “Pametne škole 2” štede energiju i novac

Suradnja za bolju budućnost: “Pametne škole 2” štede energiju i novac

Projekt “Pametne škole 2” donosi značajne uštede energije i novca u školama zahvaljujući instalaciji solarnih sustava i peći na biomasu. Projekt potiče učenike na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, s fascinantnim rezultatima koji štede energiju i štite okoliš.

– Projekt “Inovativnim umom do pametnih ICT škola – Pametne škole 2” donio je puno benefita školama u Brodsko-posavskoj županiji. Zahvaljujući projektu instalirali smo 16 sunčanih fotonaponskih elektrana na našim školama, na Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu instaliran je središnji sustav za upravljanje energijom, usto će biti instalirano i deset solarnih klupa. Suradnja koju imamo s partnerima vrlo je plodonosna i rezultirala je apliciranjem za novi projekt u koji smo uključili i Sveučilište u Slavonskom Brodu, a rezultate natječaja očekujemo do kraja ove godine – kazala je dr. sc. Anica Vukašinović, voditeljica projekta, u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine, na završnom predstavljanju projekta kojeg provode Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (Bosna i Hercegovina), Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija, uz tehničku pomoć Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Projekt je ukupno vrijedan 2.026.231,89 eura, a sufinanciran je s 1.722.297,10 eura (85 posto) iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekt traje 36 mjeseci, od 15. listopada 2020. do 14. listopada 2023. godine.

Na završnom predstavljanju nazočni su doznali mnogobrojne detalje projekta, kao i dobrobiti koje je on ostvario, a da je suradnja partnera iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bila uspješna, potvrdila je i Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, koja je naglasila: 

– Ovaj projekt je pokazao koliko se puno koristi može dobiti provedbom i prekograničnom suradnjom. Zahvaljujući toj suradnji ostvarili smo prijateljsku vezu Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, što nam je vrlo bitno, a drugi učinak je što smo mogli vidjeti zadovoljstvo naših učenika, jer oni su najvažniji dio projekta, na njima svijet ostaje. Zato je potrebno pokazati im koliko je važna suradnja, povezivanje, i da na zanimljiv način, kroz aktivno sudjelovanje, mogu ostvariti velike učinke u zaštiti njihove životne sredine. Djeca su kroz igru uspjela pokazati da mala promjena navike može donijeti velike učinke u zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti i ekonomskoj očuvanosti. Jer, projekt je pokazao da su uštede u Brodsko-posavskoj županiji i Tuzlanskom kantonu veće od 10.000 kilovatsati, na godišnjoj razini. To je zaista značajno.

Galerija fotografija s završne prezentacije projekta je dostupna putem sljedeće poveznice: https://www.smugmug.com/gallery/n-MWvwrX 

Među gostima na završnom predstavljanju projekta bili su zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk, ministri unutrašnjih poslova i gospodarstva Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović i Edin Duraković, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović i drugi.

– Ovo je već drugi projekt koji zajedno provodimo i u oba ta projekta ukupno je više od 40 škola energetski obnovljeno, na razne načine, a desetci tisuća učenika motivirani su da više pažnje posvete energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Postignuti rezultati su fascinirajući. Dva puta smo organizirali četveromjesečno natjecanje učenika u uštedi energije i oni su dokazali da se samo promjenom ponašanja može ostvariti 8 posto ušteda, isključivo na taj način, bez dodatnih financijskih ulaganja. Ponovno smo aplicirali na posljednjem INTERREG pozivu, za projekt sličan ovome, uz veći naglasak na gospodarstvo i visoko obrazovanje. Iskreno se nadamo da ćemo uspješno proći i nastaviti dobru suradnju s Brodsko-posavskom županijom – kazao je Adi Tanović, koordinator za komunikaciju iz tuzlanskog Centra za razvoj i podršku.

Na završnici projekta mogli su se čuti zanimljivi podaci o učincima, pa je tako pojašnjeno da se zahvaljujući ugradnji 26 fotonaponskih elektrana (16 u Brodsko-posavskoj županiji i deset u Tuzlanskom kantonu), snage nešto manje od 0,5 MW, godišnje proizvodi oko 500.000 kWh. Tolika količina električne energije dovoljna je za godišnju opskrbu 110 domaćinstava. 

Najbolji zaključak o rezultatima projekta dala je Marija Rosandić, ravnateljica Osnovne škole “Matija Antun Reljković” iz Bebrine: – Od samog puštanja sunčane elektrane u pogon rezultati su vidljivi na našim računima za električnu energiju. Korist je dvojaka jer osim što proizvodimo električnu energiju, ujedno školi štedimo novac, a i učenicima je zanimljivo. Prvo su vidjeli da se nešto radi, nakon toga su upoznati s načinom proizvodnje energije iz solarne elektrane, te su i sami postali svjesni da je to velika dobrobit, kako za školu, tako i za okoliš i sredinu u kojoj živimo. Ovakvi projekti pokazuju veliku vrijednost ne samo unutar jedne škole i jedne zemlje, već se može povezati više škola i uspostaviti suradnja na različitim poljima.

Projekt “Inovativnim umom do pametnih ICT škola” ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2 je projekt prekogranične suradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu (Bosna i Hercegovina) zamijeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelete, dok se na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji instalirani solarni fotonaponski sustavi te se trenutačno postavljaju na još jednoj školi.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Brodsko-posavske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA fondova Europske unije.