Počelo je natjecanje “Navike promijeni, školu opremi”

Dana 30.11. održana je ceremonija otvaranja natjecanja “Navike promijeni, školu opremi”, čime je svečano obilježen početak natjecanja. Zbog epidemiološke situacije i uvjeta, ceremonija je održana u obliku “online eventa”. Učenici iz preko 50 škola sudionika natjecanja s područja Tuzlanskog Kantona i Brodsko-posavske županije mogli su saznati najbitnije detalje o samom natjecanju, kao i o edukativnim alatima koji su, u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE 2, spremljeni za njih.

Osnovna škola Solina, Tuzla

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo

Osnovna škola Augusta Šenoe

Ceremoniju su svečano otvorili Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Anica Vukašinović, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Snimak ceremonije otvaranja možete pogledati → OVDJE.

Što je to natjecanje “Navike promijeni, školu opremi”

http://crp.org.ba/wp-content/uploads/2021/09/Takmicenje-898x1024.jpg

Navike promijeni – školu opremi“ je natjecanje osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Republika Hrvatska) u štednji električne energije, toplinske energije i vode, koje se održava u razdoblju od 1.12.2021. do 31.3.2022. godine. U tom razdoblju učenici 118 osnovnih i srednjih škola će dokazati da u svojoj školi potrošnju energije i vode mogu smanjiti isključivo promjenom svog ponašanja.

Na ceremoniji zatvaranja ovog natjecanja, koje će se održati u svibnju 2022. godine, bit će proglašene dvije škole pobjednice, jedna iz Tuzlanskog kantona i jedna iz Brodsko-posavske županije. *Svaka od ove dvije škole pobjednice bit će nagrađena s ugradnjom centralnog sistema upravljanja energijom (engl.*Central Energy Management System – CEMS). Ugradnja CEMS-a i obuka zaposlenika i učenika škola o upravljanju ovim sistemom bit će ostvarena u listopadu 2022. godine te će omogućiti školama da u budućnosti ostvare još veće uštede energije.

Listu škola sudionika iz Tuzlanskog kantona možete preuzeti ovdje, dok listu škola sudonika iz Brodsko-posavske županije možete preuzeti ovdje.

Kako ostvariti dobar rezultat na natjecanju?

Online platforma

▶️ Prijavi se na platformuhttps://pametneskole2.eu

Za učenike osnovnih i srednjih škola pripremljena je edukativna platforma na kojoj učenici mogu:

  1. Dobiti informacije o energetskoj učinkovitosti i korisne savjete o načinima uštede energije i vode, što im može jako koristiti u postizanju što boljih rezultata tijekom natjecanja „Navike promijeni, školu opremi“. Na forumu platforme učenici mogu postavljati pitanja i raspravljati o raznim temama iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, racionalne potrošnje energije itd.
  2. Igrati kvizove iz područja energetske učinkovitosti → učenici će tijekom natjecanja škola rješavati 4 kviza, svaki mjesec po jedan. Svaki kviz će imati 10 pitanja, nasumično odabranih iz tematske baze pitanja, a rješavanje će biti vremenski ograničeno na 10 minuta. Vrijedne nagrade spremne su za 10 učenika (5 iz Tuzlanskog kantona i 5 iz Brodsko-posavske županije) koji ostvare najbolje rezultate.
  3. Gledati edukativnu kazališnu predstavu „Oslobodi smijeh
  4. Pratiti vijesti o projektu PAMETNE ŠKOLE 2, pristupiti svim projektnim publikacijama i ostalim zanimljivim materijalima iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Predstava “Oslobodi smijeh”

Ova edukativna predstava na inovativan, zabavan i učenicima pristupačan način obrađuje tematiku energetske učinkovitosti te mogućnosti smanjenja potrošnje energije i vode u školi i kod kuće isključivo promjenom ponašanja. Predstavu možete pogledati na sljedećem linku:

PAMETNE ŠKOLE 2 – “Oslobodi smijeh”

Natjecanje “Navike promijeni, školu opremi” aktivnost je projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“. Radi se o projektu prekogranične suradnje vrijednom 3,6 milijuna konvertibilnih maraka (BAM). Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. U okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner s partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.