ODRŽAN PRVI DIO OBUKE O UPRAVLJANJU ENERGIJOM U SKLOPU PROJEKTA SMART SCHOOLS 2

ODRŽAN PRVI DIO OBUKE O UPRAVLJANJU ENERGIJOM U SKLOPU PROJEKTA SMART SCHOOLS 2

U periodu od 10.5-12.5.2022. godine, u Tuzli je održana obuka o upravljanju energijom za zaposlenike škola koje već jesu ili će biti energetski obnovljene u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih ICT škola – PAMETNE ŠKOLE 2“. Na obuci su prisustvovali polaznici iz 16 od ukupno 33 škole koje će proći kroz proces energetske obnove u okviru spomenutog projekta.

Projekt „Inovativnim umom do pametnih ICT škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2 je projekt prekogranične suradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu zamjeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelet, dok će na 15 školskih objekata u Brodsko–posavskoj županiji (Republika Hrvatska) biti instalirani solarni fotonaponski sistemi.

Prvenstveni cilj obuke je zaposlenike ovih škola obučiti i osposobiti da na optimalan način upravljaju sistemima grijanja, odnosno fotonaponskim solarnim sistemima koji su ili će biti instalirani u njihovim školama u okviru ove energetske obnove.

Tijekom tri dana polaznici su imali priliku proširiti i nadograditi znanja o mjerama energetske efikasnosti u građevinarstvu, suvremenim i ekološki prihvatljivima sistemima grijanja i hlađenja, enegetski efikasnim rasvjetnim tijelima, osnovnim ekonomskim pokazateljima projekta energetske efikasnosti i sličnim temama.

Obuka istog sadržaja održat će se u Slavonskom Brodu u periodu od 24.5-26.5.2022. godine. U ovom terminu obuku će pohađati zaposlenici iz preostalih 17 škola koje su ili će biti energetski obnovljene. Kako je bilo na obuci, možete pogledati u sljedećem videu.

Obuka se organizira u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih ICT škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2, koji realiziraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija.

Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.