PRESS SMART SCHOOLS 2/ ŠKOLE U KOJIMA JE OSOBLJE BOLJE EDUCIRANO POSTIŽU BOLJE REZULTATE I VEĆE UŠTEDE

PRESS SMART SCHOOLS 2/ ŠKOLE U KOJIMA JE OSOBLJE BOLJE EDUCIRANO POSTIŽU BOLJE REZULTATE I VEĆE UŠTEDE

Nastavljaju se aktivnosti na Interreg – IPA prekograničnom projektu “Inovativnim umom do ICT pametnih škola – Pametne škole 2”.
Tako je ovoga tjedna održana edukacija, odnosno obuka za osobe zadužene za upravljanjem energijom u školama s prostora Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona koji su projektni partneri uz Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, kako vodećeg partnera.

“Prošli smo neke osnovne stvari vezane uz energetsku efikasnost, odnosno prošli smo kroz građevinske i strojne mjere, dotakli smo se obnovljivih izvora energije, zamjene stolarije, termoizolacije, vanjske ovojnice, zamjene sistema grijanja, ekološki prihvatljivih energenata. Danas pričamo o ekonomskom aspektu tih mjera te o značaju komunikacije i promocije takvih mjera. Bit je da čovjek kao najvažniji dio sistema bude uključen u sve ovo i bude dovoljno educiran da se promjene sistema mogu optimalno iskoristiti”, kaže voditelj edukacija Adi Tanović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle.

Dosadašnja iskustva pokazuju da ove edukacije vode boljim rezultatima.

“Upravo to i je razlog zašto održavanom ove edukacije. Kroz projekt se pokazalo da one škole u kojima je osoblje bolje educirano postižu i bolje rezultate i postižu veće uštede”, ističe Tanović.

Kada se zna da škole mogu doseći i 70 posto smanjenje korištenja energenata kroz energetsko obnovu, koristi su velike za sve u obrazovnom sustavu.

“I za škole i za one koji sve plaćaju znači puno kroz smanjenje potrebnih financijskih sredstava za energente. Ono što se često stavlja sa strane je povećanje komfora u samim školama za djecu što je jednako bitan faktor obrazovanja”, dodaje Tanović.

Kroz projekt je iz Tuzlanskog kantona uključeno 18 škola koje prolaze energetsku obnovu.

“U školama se mijenjaju peći na fosilna goriva pećina na pelet kao energetskih prihvatljiviji energent, a u deset škola provode se i dodatne mjere energetske efikasnosti poput termoizolacije zidova i zamjene stolarije”, objašnjava Tanović.

Više informacija potražite na http://www.brodportal.hr/clanak/skole-u-kojima-je-osoblje-bolje-educirano-postizu-bolje-rezultate-i-vece-ustede-32144