PROGLAŠENI POBJEDNICI NATJECANJA „NAVIKE PROMIJENI, ŠKOLU OPREMI“

PROGLAŠENI POBJEDNICI NATJECANJA „NAVIKE PROMIJENI, ŠKOLU OPREMI“

U Srednjoj školi Antuna Matije Reljkovića, u Slavonskom Brodu, danas je održana ceremonija proglašenja pobjednika natjecanja „Navike promijeni, školu opremi“. Ovo natjecanje  promoviralo je energetsku učinkovitost i rezultiralo stvarnim uštedama energije u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu (BiH) i Brodsko-posavskoj županiji (RH). U natjecanju, održanom u periodu od 1.12.2021. godine do 31.3.2022. godine sudjelovalo je ukupno 118 škola. U natjecanje je bilo uključeno ukupno 33.132 učenika i uposlenika.  

Učenice i učenici, nastavno osoblje i svi ostali uposlenici i uposlenice ovih škola su tijekom natjecanja energiju i vodu štedjeli isključivo promjenom svog ponašanja, bez ikakvih dodatnih financijskih ulaganja.

Tijekom četveromjesečnog natjecanja, škole sudionice su ostvarile značajne energetske i ekološke uštede. Ukupna ušteda energije (potrošnja toplinske energije, potrošnja električne energije, i potrošnja vode), iznosi 58.998,16 kilovat-sati (kWh), što predstavlja smanjenje potrošnje energije od 2,75% u odnosu na potrošnju u istom razdoblju prošle odnosno pretprošle godine. Ukupno smanjenje emisije ugljičnog dioksida, ostvareno kao rezultat energetskih ušteda u svim kategorijama natjecanja iznosi 39,39 tCO2.

Škola iz  Brodsko- posavske županije koja je ostvarila najveće uštede je Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, dok su iz Tuzlanskog kantona, zbog identičnog rezultata kao pobjednice proglašene dvije škole: Osnovna škola Grivice (Banovići) i Osnovna škola Vražići (Čelić). Škole pobjednice bit će nagrađene s ugradnjom centraliziranog sistema upravljanja energijom (engl. Central Energy Management System – CEMS). Ugradnja CEMS-a i obuka uposlenika i učenika škola o upravljanju ovim sistemom, biti će realizirana u listopadu 2022. godine, i omogućiti će školama da u budućnosti ostvare još veće uštede energije.

Pored škola pobjednica natjecanja „Navike promijeni, školu opremi“ , na današnjoj ceremoniji proglašeni su i najuspješniji „kvizaši“ s e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2. Na ovoj platformi, učenice i učenici osnovnih i srednjih s područja Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona su imali priliku usvajati nova znanja o energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, racionalnoj potrošnji energije i drugim povezanim temama. Stečeno znanje su zatim pokazali igrajući kvizove na istoj platformi.

Ukupno deset „kvizaša“ (5 iz Brodsko-posavske županije i 5 iz Tuzlanskog kantona) koji su osvojili najviše bodova, kao nagradu dobili su solarni ruksak.

Najuspješniji „kvizaši“ su:

Brodsko-posavska županijaTuzlanski kanton
Melanie JuranovićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo SeloJasmina BijelićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Leon PelanOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo SeloMedina AgićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Anđela-Marta ŠašićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo SeloEma ĐonlićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Katja KarakašićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo SeloSamra KujrakovićOŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, Gradačac
Kevin ŠimunićOŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo SeloSarah PaočićOŠ Pasci, Tuzla

Natjecanje “Navike promijeni, školu opremi” i izrada e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2 aktivnosti su projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE 2“. Radi se o 3,6 milijuna KM vrijednom projektu prekogranične suradnje. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a realizira se u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner s partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija.