PROJEKTU PAMETNE ŠKOLE 2 PRIZNANJE OVOGODIŠNJEG GREEN PRIX-A

PROJEKTU PAMETNE ŠKOLE 2 PRIZNANJE OVOGODIŠNJEG GREEN PRIX-A

Projekt PAMETNE ŠKOLE 2 dobitnik je priznanja ovogodišnjeg Green prix-a u kategoriji lokalna i regionalna samouprava kao pokretači zelenih promjena! Dodjelu Nacionalne nagrade za okoliš – Green Prix kojom se daje priznanje najboljima za dostignuća u zaštiti okoliša za 2022. godinu organiziralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Cilj je ove nagrade prepoznati i nagraditi one koji najviše doprinose klimatskim i okolišnim ciljevima održivog razvoja u Hrvatskoj, te podržati one koji daju svoj doprinos tranziciji prema klimatski neutralnom i resursno učinkovitom društvu.

Natječaj je bio otvoren za šest kategorija: zelena kampanja, zelena inovacija, dekarboniziraj zajednicu!, lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena, obrazovanje za klimatsku budućnost i Green lider.

U kategoriji lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena ministar uručena su priznanja Gradu Križevcima za projekt Energetsko-klimatski ured i Brodsko-posavskoj županiji za projekt Inovativnim umom do pametnih ICT škola – Pametne škole 2, te nagradu Gradu Varaždinu za projekt Mapa solarnog potencijala. U kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost priznanja su uručena Osnovnoj školi Šime Budinića iz Zadra za projekt Održivi grad za zelenu budućnost te Srednjoj školi Mate Blažine iz Labina za projekt Program „Škola za okoliš“. Nagradu je osvojila Srednja škola Ive Padovana iz Blata za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije – instalacija fotonaponske elektrane 10 kwh.

U kategoriji zelene kampanje dodijeljena su priznanja poduzeću Better Bread (Kroštula) za kampanju Dupli kruh – jedan je tvoj, drugi daruješ, te Terra Hubu i Yammatu za kampanju Čuvarkuća – prva tematska radio emisija o ljudima i klimi. Nagrada je dodijeljena Native Ad Studiju i Hanza Mediji za kampanju Smanji račune, upali Sunce!

Za najbolju zelenu inovaciju prizanje je dobio Moj Gruntek za projekt Moj Gruntek – vrtovi budućnosti, a nagradu poduzeće Primax za proizvod ECOLANT – Ekološki lampion napravljen od negorivog papira.

Sustav javnih bicikala (Nextbike) i Peovica dobili su priznanja, a Valamar Riviera i E.ON Hrvatska nagradu za izniman doprinos u dekarbonizaciji zajednice.

Ovogodišnjim Green liderom proglašen je Mario Romulić, hrvatski wild life fotograf i vlasnik OPG-a Čudesna šuma.

Svečana dodjela nagrada i priznanja održala se 4. lipnja 2022., uoči Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, koji se ove godine obilježava pod motom „Samo jedna Zemlja“. Tim globalnim sloganom Only One Earth želi se poslati jedinstvena poruka da desetljeće pred nama trebaju biti godine akcije u rješavanju trostruke planetarne krize – klime, bioraznolikosti i onečišćenja, kako bismo postigli ciljeve održivog razvoja.

Korisnik projekta “Inovativnim umom do pametnih ICT škola“ ili skraćeno SMART SCHOOLS 2 (Pametne škole 2) je Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla zajedno s partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija. Ukupna vrijednost projekta: 1.855.805,07 € od čega je ukupan iznos sufinanciranja: 1.577.434,30 € (85% iznos iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.)