Održana premijera kazališne predstave „Oslobodi osmijeh“

Održana premijera kazališne predstave „Oslobodi osmijeh“

U organizaciji Brodsko-posavske županije te Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, jednog od partnera projekta „Pametne škole 2“, 22. rujna 2022. u Hrvatskom pučkom domu u Starom Petrovom Selu i Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu je održana premijera predstave „Oslobodi smijeh“.  Ova predstava je jedna od aktivnosti projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ kojom se učenicima želi približiti temu pametnog raspolaganja energijom.

Projekt „Smart Schools 2“ je prekogranični projekt vrijedan 1,8 milijuna eura koji se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. kojeg provode Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija.

Jedan od ciljeva projekta je edukacija učenika osnovnih i srednjih škola o temema na koje se projekt fokusira, a to su naravno energetska učinkovitost, upotreba obnovljivih izvora energije te racionalna potrošnja energije. Održane predstave su približile spomenute teme učenicima.

Cilj predstave je na kreativan i zabavan način potaknuti učenike u promjeni ponašanja i razmišljanju o potrošnji energije, obnovljivim izvorima energije i drugim aktivnostima koji doprinose racionalnom korištenju energije. Iako je predstava prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih škola, ona je svakako zanimljiva i poučna i srednjoškolcima.

Prikazivanju predstave u Starom Petrovom Selu prisustvovalo je oko 80 učenika i nastavnika osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Starog Petrovog Sela dok je premijera predstave održana u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu. Učenici obje škole su na originalan način dobili uvid kako se energija nepotrebno troši te načine kako spriječiti rasipanje energije.