Pametne škole 2 – otvorene tri fotonaponske elektrane u školama na području Brodsko-posavske županije

Pametne škole 2 – otvorene tri fotonaponske elektrane u školama na području Brodsko-posavske županije

U Slavonskom Brodu i Lužanima su danas, 16. lipnja 2023. godine održane tri ceremonije otvaranja fotonaponske elektrane u okviru projekta “Inovativnim umom do pametnih ICT škola – PAMETNE ŠKOLE 2”.

Župan Brodsko-posavske županije je tijekom ceremonija istaknuo sljedeće:

Drago mi je da je ovaj međunarodni projekt realiziran u suradnji s partnerima iz Centra za razvoj i podršku (BiH) te Tuzlanskim kantonom (BIH). Petnaest fotonaponskih elektrana, s još jednom u najavi, su izrađene vlastitim znanjem pošto su projektant ELVI d.o.o. i izvođač Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o. s područja Brodsko-posavske županije. Energetska obnova naših škola ostaje u naslijeđe sadašnjosti i budućnosti učenicima i budućim generacijama. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Ovo je samo jedan mali dio zelenog energetskog plana Europske unije kako bi se razvilo održivo gospodarstvo te smanjio prag emisije CO2 kao najvećeg zagađivača našeg planeta. Posebno me veseli da se naše gospodarstvo okrenulo novim energetskim izazovima te slijedi smjernice kojima Europska unija teži istaknuo je predsjednik županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

Realizacija projekta na naše objekte znači jedan novi smjer u korištenju obnovljivih izvora energije s ciljem povećanje energetske učinkovitosti naših školskih objekta. Trenutačno je trošak energije izrazito visok te Brodsko-posavska županija participira u tom trošku. Ovaj projekt će podići kvalitetu odgojno-obrazovnog rada, smanjit će troškove te omogućiti da cijeli sustav obrazovanja bude optimalniji istaknula je Anica Vukašinović, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Projektant Branko Vidaković iz tvrtke Elvi d.o.o. je objasnio koncept rada fotonaponskih modula te što se događa s protokom energije kada škole koriste energije. U slučaju kada škole ne koriste pretjerano energiju u ljetnom periodu, nema gubljenja energije pošto je HEP-ova mreža takozvani akumulator za svu neiskorištenu energiju.  

Izvođača radova fotonaponske elektrane na školama je predstavio Ante Kovačić, tehnički direktor tvrtke Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o. koji je predstavio tvrtku i izazove s kojim su se susreli prilikom postavljanja fotonaponske elektrane te se zahvalio na uspješnoj suradnji na izradi fotonaponskih elektrana na području cijele Brodsko-posavske županije.  

Predstavnik Centar za razvoj i podršku iz Bosne i Hercegovine je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta te istaknuo da javne institucije pokazuju odgovoran odnos prema energiji i korištenju čistih izvora energije. Kako bi se uspješno koristili sustavi, prethodno su odrađene edukacija na području drvene biomase i fotonaposkih sustava u Bosni i Hercegovini te Brodsko-posavskoj županiji.

Projekt “Inovativnim umom do pametnih ICT škola” ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2 je projekt prekogranične suradnje u okviru kojeg će 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu (Bosna i Hercegovina) zamijeniti peći na fosilna goriva pećima na drvnu biomasu/pelete, dok se na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji instalirani solarni fotonaponski sustavi te se trenutačno postavljaju na još jednoj školi.

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 3,6 milijuna KM (1.843.373,00 EUR) vrijednog prekograničnog projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner s partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.